Fågel Fenix reste sig ur Friskvårdsklubbens aska.
Det är inte lätt att försöka starta om från början. Man får inget stöd från staden (måste ha funnits i ett år), man får inte använda sig av den tidigare föreningens medlemsregister (det strider mot personuppgiftsförordningen) och vi måste genast värja oss från alla rykten om varför Friskvårdsklubben inte kunde vara kvar. Jag ska försöka att förklara hur det hela hänger ihop.
Friskvårdsklubben tog vid sitt årsmöte 2022 beslutet att inte söka medel för det kommande året då föreningen efter pandemin hade sparade medel och att styrelsen och verksamhetssamordnaren bedömde att man inte skulle få nya bidrag beviljade av den anledningen. Föreningen gick alltså in i 2023 utan att ha sökt bidrag från varken kommun eller annan aktör. Man hade budgeterat för att föreningen skulle klara hela 2023 på sparade medel men att man var tvungen att få in nya medel efter det.
Föreningen saknade sedan 2021 ett fungerande kansli, då de två administrativa sekreterarna lämnat sina tjänster. En ny administratör anställdes först i mars 2023. Detta gjorde att arbetsbördan på föreningens verksamhetssamordnare under 2021 och 2022 var orimlig, då hon förväntades sköta inte bara sin egen tjänst utan också de arbetet som de två administrativa sekreterarna skött på varsin halvtid. Allt på en tjänstegrad av 50%.
Dessvärre visade det sig under slutet av 2022 att den styrelse som valdes på årsmötet 2022 inte fungerade. Flera personer lämnade styrelsen och ansvaret för styrelsens verksamhet vilade till slut på en enda person som till följd av att övriga styrelsemedlemmar inte ville eller kunde ta ansvar sjukskrev sig vilket gjorde att styrelsen inte sammanträdde de antal gånger som föreskrevs i stadgarna.
När en ny styrelse valts på årsmötet 2023 så tog handläggningen från Swedbank gällande de nya firmatecknarna orimligt lång tid – flera månader, och styrelsen kunde följaktligen inte få en övergripande bild över föreningens ekonomi under hela den tiden. Kommunikationen mellan styrelsen och föreningens anlitade redovisningsekonom fungerade inte heller och det kom till styrelsens kännedom först följande år att det fanns skulder som föreningen förväntades betala. Vid det laget hade inte föreningen medel att täcka detta. Att redovisningsekonomen därtill var sjukskriven under den period som han skulle ha gjort föreningens bokslut bidrog också till att bokslutet inte kunde lämnas in i tid för att föreningen skulle kunna söka medel för kommande år.
När redovisningsekonomen väl tog tag i detta visade det sig att bokföringen innehöll många poster som krävde att verksamhetssamordnaren måste jaga kvitton och redovisning för utlägg som betalats ut till friskvårdscoacher. Dessa utlägg var på intet sätt oskäliga, men det tog tid att redovisa dem och få fram kvitton för de utlägg som coacherna fått betalt för. Som ett resultat av detta införde kansliet noggranna rutiner för utlägg.
När väl detta var klart så gjorde revisionsbyrån en extra noggrann kontroll, inte bara av bokföringen utan också av föreningens hela beslutsprocess, styrelsearbete och administrativa struktur. Detta tog ytterligare tid. Föreningen fick kritik för hur styrelsearbetet skötts under föregående år och att föreningen på vissa punkter tidigare inte kunnat leva upp till sina egna stadgar, något som revisorn kunde konstatera hade förbättrats efter att styrelsen bytts ut. Revisorn var dock noga med att påpeka att revisionen inte såg några brister i den styrelsens arbete som på något sätt kunde anses vara föreningen till skada i ekonomiskt hänseende och rekommenderade ansvarsfrihet.
Allt detta kan den som vill läsa i revisionsberättelsen, som är offentlig. Problemet nu var alltså att föreningen stod med skulder till redovisningsekonomen, tidigare skulder som uppdagats av den nya styrelsen, skulder till revisionsbyrån, lönekostnader som inte kunde täckas och absolut inga inkomster alls.
Styrelsen undersökte om det fanns vägar som kunde rädda föreningen och sade upp all personal men tvingades till slut inse att föreningen inte kunde räddas och ansökte om konkurs.
Om en styrelse inte ansöker om konkurs i tid kan den bli personligt ansvarig för konsekvenserna av detta, så de hade inte något val.
Vi som jobbade på kansliet som under året fått föreningen att fungera, aktiviteterna att utökas och medlemsantalet öka markant är naturligtvis oerhört bittra över att det slutade på detta sätt, men vi är fullt medvetna om att styrelsen inte kunde agera annorlunda.
Här finns alltså inte någon enskild faktor som gav detta resultat utan detta är resultatet av en rad faktorer som tyvärr samverkade till att föreningen dog och inga är mer ledsna över det än vi.
Sex personer valde då att arbeta för att skapa en ny förening. Föreningen grundades i mars 2024 och fågel Fenix lyfte långsamt för att finna medel och möjligheter att skapa aktiviteter som skulle komma våra målgrupper till godo. Men det har varit en trög start. Vi har inga egna lokaler och trots att vi fått goda vitsord och gensvar från personalen på Fitness 24Seven på Dalaplan, beslöt marknadsavdelningen i Lund – som inte känner till oss, att stänga dörren för samarbete då de enligt egen utsago fyllt sin kvot för välgörenhet på andra projekt.
Men vi fortsätter att kämpa på och har fler järn i elden. Vi kommer att redovisa detta inom kort och målsättningen är att bygga upp en förening som finns till för sina medlemmar och deras behov.
Jag kommer i fortsättningen att ge ut ett månadsbrev här på hemsidan – det kanske finns tillräckligt med info för ett veckobrev senare, men vi börjar så här och ni är alltid välkomna att skicka in era frågor och synpunkter till mig på ordforande@fenixmalmo.se.
Njut av det fina vädret i sensommaren och kom gärna förbi våra aktiviteter – vi redovisar dem här på hemsidan samt på våra sociala medier.
Vänliga Hälsningar
Thomas Lundgren
ordförande Föreningen Fenix Malmö
Thomas Lundgren
16 augusti 2024
Föreningen Fenix Malmö
Org. nr: 802547-2351
Bankgiro: 563-0629
K0NTAKTA OSS
Telefon: 0768-732 109